Etsi

Maaninkalaisuutta aikojen takaa

Maaninkalaisuutta kuvin ja sanoin

Maaninkalaisuutta voidaan kuvata hyvin isänmaalaiseksi elämäntavaksi. Nykymaaninkalaiset ovat vähitellen ymmärtäneet tehdä muutakin kun viljellä maata ja kasvattaa karjaa. Maatalouden kehitykselle kiitos maatilojen kokojen kasvattamisesta ja sitä kautta myös pitäjän kauniin maaseutukuvan säilyttämisestä. Toimivien tilojen rakennuskanta on uusiutunut tarpeiden mukaiseksi ja myös aikakauden mukaisiksi. Pahana ongelmana pitäisin autioituneiden asuintalojen rappeutuneita pihapiirejä. Niistä alkaa  tulla maaninkalaisuuden maamerkkejä, jotka ovat häpeä  koko seutukunnalle.

Klikkaamalla kuvaa pääset maaninkalaisuutta kuvaaville sivustoille.

Muistoja ja muisteluita Maaningasta

Maaningalla niin kuin muuallakin menneet ajat tahtovat jäädä unohduksiin. Alla oleva kuvasarja muistuttakoon Maaningan vanhasta kyläkuvasta 2020-luvulla.

Lopetettu kauppa

Tämän rakennuksen kunta teki paikallisen ompelimon käyttöön 1980-luvulla. Sen jälkeen siinä toimi Hankkija/agrimarket muutamia vuosia. Nykyisin se toimii "varastohotellina"

Palanut  mikä palanut

 Maaningan entinen hammaslääkärintalo monien toimintavaiheidensa jälkeen siirtyi kiinalaisomistukseen. Muutaman vuoden tyhjänä ollessaan tuli tuhosi rakennuksen 2018.

Maaninkalaisuutta maailmalla

Leo Larikka on ainoa maaninkalainen, joka on keksinnöillään päässyt kautta maailman tunnetuksi yrittäjäksi. Kuvassa hän esittelee kehittämäänsä ainutlaatuista putkien T-haarojen hitsauskonetta.

Maaninkalaisuutta

Maaninkalaisuutta oli myös Käärmelahden tuoretoritoiminta. Kylän rouvat kokoontuivat Ämmälän latoon yhteismarkkinoille kerran viikossa. Tuoreita leivonnaisia oli saatavilla varsinkin kesäloma-aikoina.

Eläinlääkärintalo

Kuopion kaupunki koki, ettei tälle talolle löydy käyttöä eikä kauppaa niin puretaan koko rakennus ennenkun se lahoaa paikalleen. Purkutyö käynnissä vuonna 2020.

Hoppari historiaan

Vanha kunnon Hopparikin sai uuden omistajan, joka laittoi kaupparakennuksen täysremonttiin. Tässä kuvassa kauppa ennen peruskorjausta vuonna 2019.

Kioskikin sai lähteä

Kioskin uusi omistaja Vesa Väisänen katsoi, ettei tuo vanha grillirakennus täytä tämän päivän tarpeita. Rakennus purettiin ja paikalle rakennettiin uusi ja uljas kievarirakennus 2019

Mesikka teki tehtävänsä

Moni maaninkalaislapsi on leikkinyt tässä pihapiirissä. Sisäilmaongrelmien vuoksi tämäkin rakennus purettiin. Uusi päiväkoti rakennettiin koulun läheisyyteen.

Maratontanssit

Saattoivatpa olla maailman ensimmäiset paritanssin maratontanssit Maaningan kasinolla 2020. Yhtäjaksoinen tanssiaika oli 12 tuntia.

Maaninkalaisuutta tuokin

Kaikkien meidän tuntema Kuopiosta Savonlinnaan purjehtiva alus "Puijo" on viimeistelyrakennettu Pihtisalmen telakalla. Rakennuspaikka on mainittu laivassa olevassa laatassa.

Tuovilanlahden mylly

Tuo myllyrakennus on Tuovilanlahdella toiminut hyvin moninaisissa tehtävissä. Kauimman ajan se on toiminut Lankisten aikana  vehnä- ja kivimyllynä. Se on myös kylän maamerkki vaikka sen toiminta on hiipunut.

S-Market  "Tähkä"

Osuuskauppa Peeässä katsoi tarpeelliseksi rakentaa Maaningalle uuden marketin, joka nousi pystyyn vanhan myymälän taakse, Tämä rakennus poistui Maaningan katukuvasta 2020.

Tulikohan kahvivieraita

 Maaliskuun 9 päivän aamuna 2021 laskeutui helikopteri ikkunamme alle. Tarkemmin katsoen se olikin pelastushelikopteri. Kiireellinen sairaskuljetus toimii Maaningallakin.

Hoppari katoamassa katukuvasta

Hopparin aika Maaningalla oli ohi kun kauppa siirtyi uusille omistajille. Liiketalo peruskorjattiin nykyajan vaatimusten mukaiseksi, Vanha kylmä varastohalli sai lähteä uudistuksen tieltä v. 2020.

Käärmelahtelainen nähtävyys

Jokaisella maaninkalaiskylällä on omat erikoisuutensa,niin myös Käärmelahdella. Tämä muistomerkki on entisen kauppiaan käsialaa ja varmaankin pian pääsee ennätysten kirjaan.

Maaninkalaisuutta

Jos kuka, niin Juhani Runko on tietopankki Maaningan lähihistoriasta. Hänen isänsä ja setänsä ovat olleet maailman turuilla ,, Vienan retkellä, Viron sodassa bolsevikkejä vastaan ja Amerikassakin. Kuvassa Jussi ja "metsäkanan" museo

Kyläilmeen parantaja

Vuonna 2020 Osuuskauppa Peeässä rakensi uuden S-Marketin entisen liikerakennuksen viereen ja vanhan myymälän paikalle ABC polttoaineen jakelun.

ABC polttoainejakelu

Maaningan taajamassa oleva ABC:n jakeluaseman hintataso 19.3.2021 ilmenee kuvassa olevasta opasteesta.

Tankataanpa Teboililta

Niin ikään Maaningan taajamassa sijaitsee myös Teboil´in jakeluasema. Ylläpitäjänä toimii urheiluseura Maaningan Mahti. Hintataso 10.3.2021 ilmenee kuvan opasteesta.

Netissä oleva Hikipedia-sivusto kertoo mitä on maaninkalaisuus